Активност

Нове шансе за запослење младих кроз Омладински ресурсни центар

03.09.2020 - 31.12.2021
вести

Нове шансе за запослење младих кроз Омладински ресурсни центар

Конференција за медије поводом представљања ”Омладинског ресурсног центра” основаног у склопу пројекта ”Данас млади, сутра лидери” одржана је у четвртак, 3. септембра 2020. године, у просторијама Школе Нових Визија у Образовању у Новом Саду. Пројекат “Данас млади, сутра лидери” , финансиран средствима Европске уније и суфинансиран од стране Владе Републике Србије, има за циљ пружање подршке младима при запошљавању, изградњи професионалних вештина и стицању знања кроз неформално образовање.

На прес конференцији је говорила координаторка пројекта Марија Најдановић, која је подсетила да је реализација пројектних активности почела још у 2019., те да су до краја исте године одржане радионице у 7 градова и општина у Србији, где је тим предавача младима између 16 и 26 година држао обуке из области информационих технологија, као и радионице лидерства, активизма и професионалне оријентације. Са намером да се свима омогући равнопрван приступ знањима, техникама и вештинама које захтева савремено тржиште рада, пројектни тим “Данас млади, сутра лидери” је основао Омладински Ресурсни Центар у Новом Саду и платформу “Хоћу да радим” који ће наставити са реализацијом сличних активности у будућности.

Најдановић је истакла да је појава пандемије вируса COVID – 19 утицала на имплементацију овог пројекта, али оно што је била ”позитивна последица” јесте брза дигитализација свих активности и повећана присустност младих на интернету, који су заинтересовани да сазнају више о могућностима запослења и стицања нових пословних вештина. Омладински ресурсни центар пружа помоћ при запошљавању кроз услуге каријерног саветовања, као и организовања обука, семинара и радионица, док се на веб-сајту “Хоћу да радим” могу пронаћи огласи за посао, конкурси за стипендије, праксе, водичи, савети и одговори на бројна питања и актуелне теме из света запошљавања.

Драгана Ђурковић Тасић, директорка Школе нових визија у образовању, говорила је о значају овог пројекта за младе људе који су на почетку својих каријера, будући да је на тржишту рада већ годинама уочљив јаз између вештина које млади поседују по завршетку школовања и оних које послодавци траже. Како је она навела, 55% послодаваца испољава незадовољство квалитетом младих људи који долазе на радна места.

Ми смо предвидели да поред интерактивних радионица које радимо, неопходно је да млади стичу праксу у самим институцијама, да би могли да подигну своје компетенције за тржиште рада. Да је то било јако добро, показује и програм Владе Републике Србије ”Моја прва плата” који жели да оспособи младе људе према потребама послодаваца” – рекла је Ђурковић Тасић.

Омладински ресурсни центар је основан са идејом да се подстакне активност младих и њихово рано запошљавање, самозапошљавање, стицање вештина потребних за улазак на тржиште рада и представљање истих потенцијалним послодавцима. Ђурковић Тасић је посебно истакла да је велика жеља овог и будућих пројеката да мотивише не само младе људе, већ и њихове потенцијалне менторе, да заједно раде на поменутим циљевима и популаризовању неформалног образовања.