Савети

Урош Осмокровић: „Пронађите себе, јер имате времена"

Данашње савете о студирању у иностранству добили смо од Уроша Осмокровића, студента политичке економије са Универзитета Дјук Кунсхан у Кини. У наставку прочитајте зашто је овај универзитет другачији од осталих у Кини, али и од оних на Западу, како је друга култура утицала на Урошеву радну етику, шта му недостаје када је далеко од куће, али и како се са тиме носи.

ХДР: Шта студирате и због чега сте одабрали баш тај факултет и место? Како сте га “открили”?

Урош: Студирам политичку економију са фокусом на економију, на кинеско - америчком Универзитету Дјук Кунсхан (Duke Kunshan University) у Кини. Факултет сам открио уз малу помоћ средње школе. Део сам прве генерације факултета, стога факултет није био сасвим познат док сам се ја пријављивао. Желео сам да студирам на овом факултету јер сам видео како могу да проширим своју перспективу још једном културом (кинеском), која је у сваком аспекту другачија од моје културе. Такође сам увидео тренд у мојој генерацији где су сви желели да иду да студирају на западу (Америка, Француска, Шпанија, Енглеска), док сам ја желео да откријем нешто ново, што је у овом случају била Кина. Место Кунсхан је веома занимљив, мали град (по кинеском стандарду), где живи око 2 милиона људи и близу је граду Сузхоу, који је под заштитом УНЕСКО-а и метрополи и најмногољуднијем граду Шангају. То ме је још више мотивисало да студирам овде, јер сам видео место где могу да осетим какав је то живот у граду који има највише становника на свету али такође да се упознајем са Кинеском културом у Сузхоу. Сасвим случајно сам га открио тако што сам желео да се пријавим наУниверзитет Дјук (Duke University) у Америци, и видео сам да имају и универзитет у Кини, стога сам се одлучио за ризичнију, али много више профитабилну установу, која се тек формирала и где сам знао да ћу моћи да утичем на даљи ток и развитак Универзитета.

ХДР: Како је изгледао процес пријављивања и уписа? Колико се разликује од стандардних процедура у Србији, да ли је било тешко уписати се, какве су могућности уписа на том факултету за стране студенте?

Урош: Процес пријаве није био другачији од осталих америчких универзитета, али једина разлика је да сам се ја пријавио раније од других студената да бих имао предност прве пријаве (на енглеском "early decision"). Факултет у то време није имао слике кампуса, тек се формирао програм основних студија, није било уопште студената основних студија са којима сам могао да комуницирам да бих донео праву одлуку, већ сам доживео овај факултет као идеју у коју сам чврсто веровао. Док сам се пријављивао, причао сам са главним човеком за нове студентe који ми је улио храброст да се тако рано пријавим. Све ми се свиђало о Универзитету, али знао сам да је нов и са тимдолази велики ризик, јер још увек нема нико диплому основних студија Дјук Кунсхан Универзитета. По мом мишљењу, има велику шансу да се прослави као и Дјук универзитет и Вухан универзитет , од чијег партнерства је настао мој универзитет.

ХДР: Како сте задовољни квалитетом студија, организацијом наставе, радом професора на Вашем факултету?

Урош: Задовољан сам квалитетом студија јер се заправо професори фокусирају на индивидуалан напредак сваког студента, јер немамо велика предавања (највеће предавање је око 50 студената),  од чега се студент и професори познају и професор омогућује студенту да учи на начин који њему одговара. На овом универзитету видимо професоре као ауторитативне фигуре, који су нам у исто време и пријатељи, што резултира најбољим квалитететом учења. Такође, Факултет се фокусира да користимо стечено знање кроз формирање различитих клубова или једноставно кроз сам час. Велики утицај на моје студије има Кина и начин на који та земља представља едукацију. Пошто је већина студената родом из Кине, они имају велики утицај на моју сопствену радну етику , што ми само помаже да останем фокусиран.

ХДР: Колико се Ваш факултет разликује од осталих у држави, а како од факултета у Србији, на којима се узучавају исте области?

Урош: Сама разлика у систему едукације даје различите резултате. Мој факултет има предавања само четири дана недељно, где је петак дан за ваннаставне активности или за одмор. Такође, часови су организовани по седмонедељним сесијама, а не семестрима. Имамо по два или три курса по једној седмонедељној сесији и постоје две седмонедељне сесије у једном семестру. Ово омогућава студентима да се заиста фокусирају на своје студије и да се само фокусирају на часове које су изабрали. Ово указује да је темпо мало бржи али студент се на све навикне. Не бих знао како се политичка економија изучава у Србији, јер једноставно нисам имао никакав контакт, али на нашем факултету се професори примарно фокусирају на примере политичке економије и како се различите теорије примењују у различитим примерима. Такође су фокусирани на дискусије које подстичу даље размишљање о датим темама. Покушавају да натерају студенте да дођу до одговора, а не само да им професор то све каже.

ХДР: Да ли Ваш факултет нуди могућности стручних пракси или запослења по завршетку студија, и колико су млади људи стимулисани да се баве политичком економијом у Кини?

Урош: Пошто је нов факултет, то значи да је стопа запослености после факултета непозната, али факултет помаже студентима да нађу стручне праксе и запослења одмах после прве године студија. На мом универзитету,сви студенти су мотивисани да успеју, што мене само подстиче да се више трудим. Моји вршњаци траже и добијају стручне праксе чак одмах после прве године студија. Политичка економија је веома популарна на Дјук Кунсхан Универзитету, стога постоји велика заинтересованост, али и могућност да студенти међусобно дискутују о савременим темама.

ХДР: Какав је студентски живот у Кунсхану? Да ли примећујете разлике у менталитету и свакодневном животу људи у Кинии у Србији?

Урош: Пошто је нов факултет, то значи да је стопа запослености после факултета непозната, али факултет помаже студентима да нађу стручне праксе и запослења одмах после прве године студија. На мом универзитету, сви студенти су мотивисани да успеју, што мене само подстиче да се више трудим. Моји вршњаци траже и добијају стручне праксе чак одмах после прве године студија. Политичка економија је веома популарна на Дјук Кунсхан Универзитету, стога постоји велика заинтересованост, али и могућност да студенти међусобно дискутују о савременим темама.

ХДР: Шта Вам највише недостаје од Кине када сте код куће, а шта од Ваше домовине када сте у иностранству? Који су највећи изазови живота у иностранству?

Урош: Храна је поприлично другачија, тако да кад год променим место боравка, потребно ми је недељу дана да се навикнем на исхрану, што ми никада није представљало проблем. Највише ми недостаје српска кухуња док сам тамо и помало жалим за српским студентским животом. Такође, сама мисао да сам на 8000 километара од своје породице и да понекад пропуштам догађаје који су веомо важни, могу понекад да ме деморалишу, али то је само један мали детаљ где човек мора да постане само јачи. Не постоји много изазова живота, по мом мошљењу, јер верујем да на све може да се навикне.

ХДР: Како замишљате своју професионалну будућност и где?

Урош: Професионалну будућност замишљам да радим у својој струци, али не замишљам где. Отишао сам у Кину кроз само пар месеци, где никада нисам имао ни домишљај да ћу отићи. Добио сам стипендију за Интернационалну школу у Београду, где такође нисам знао да ћу ићи. Схватио сам да је живот само велика непозната прича коју треба откривати како одрастамо, али успут и давати све од себе у сваком аспекту.

ХДР: Да ли имате неке савете за младе људе који желе да упишу студије у иностранству? Шта бисте рекли другима који хоће да се баве истим занимањем као Ви или да живе у Кини?

Урош: Ваннаставне активноси су вам благо, пратите оно што волите јер када људи око вас виде да сте предани ономе што радите, почеће и они много да вас вреднују. Кина није толико страшна, већ је место за развитак. Пронађите себе, јер имате времена.

Коментари: