Савети

Растко Вериш: „Имам срећу да се осећам подједнако код куће у Словенији, као у Србији“

Своја искуства и савете о студирању у иностранству, данас је са нама поделио Растко Вериш, студент математике на Универзитету у Љубљани. О томе како изгледа студентски живот у Словенији, како види своју професионалну будућност и шта највише воли код обе земље, прочитајте у наставку.

ХДР: Шта студирате и због чега сте одабрали баш тај факултет и место? Како сте га “открили”?

Растко: Студирам (још мало) у главном граду Словеније, Љубљани, на Факултету за математику и физику. С обзиром на породичне везе са Словенијом, то ми се учинило као логичан избор.

ХДР: Како је изгледао процес пријављивања и уписа? Колико се разликује од стандардних процедура у Србији, да ли је било тешко уписати се, какве су могућности уписа на том факултету за стране студенте?

Растко: Процес је био дуг и у психолошком смислу захтеван. Административно је најважнија била подршка Универзитета у Љубљани, који ми је увек стајао на располагању за додатне информације. Све је било јасно, транспарентно i недвосмислено.

Стипендије постоје само за мастер студенте у дефицитарним областима. Међутим, трошкови живота, од око 450 евра месечно, се могу покрити било којим студентским послом, без жртвовања студирања.

ХДР: Како сте задовољни квалитетом студија, организацијом наставе, радом професора на Вашем факултету?

Растко: Универзитет у Љубљани је у топ  3% светских Универзитета. Сам факултет (математички) има квалитетне програме и наставнике. Мени је лично најважније да је владала веома опуштена атмосфера током целог студирања. Професори су били веома доступни ипредусретљиви, као и колеге на Факултету.

ХДР:  Колико се Ваш факултет разликује од осталих у држави, а како од факултета у Србији, на којима се изучавају исте области?

Растко: Нисам сигуран да у том смислу имам прецизне информације. Више по осећају, слутњи и из “друге руке” , бих рекао да је факултет квалитетнији, као и да даје више могућности од сличних факултета у Србији и Словенији. Математика је сама по себи дефицитарна у разним областима, тиме се отвара више могућности за даљњи развој човека у науци или послу.

ХДР:  Да ли Ваш факултет нуди могућности стручних пракси или запослења по завршетку студија, и колико су млади људи стимулисани да се баве математиком у Словенији?

Растко: Да, постоји више програма пракси у Словенији, као и иностранству (Цмепиус, Ерасмус праксе, Ерасмус праксе за предузетнике). Поред тога је у Словенији веома развијена култура студентских послова. Многи студенти почну да раде у струци већ пре завршетка студија, што је по мом мишљењу сјајна пракса.

ХДР: Какав је студентски живот у Љубљани? Да ли примећујете разлике у менталитету и свакодневном животу људи у Словенији и у Србији?

Растко: С обзиром на велики број студената у Љубљани, активности не мањка. Студенти се окупљају у разним студентским друштвима, саветима, организацијама. Подршка студентима од стране државе, такође, не изостаје.

Менталитет се не разликује суштински, више у нијансама, које свакако чине разлику. По мом мишљењу, кључна разлика је у томе што у Љубљани влада опуштенија и лагоднија атмосфера у односу на мој град у Србији. Љубљана је град по мери грађана, доста тога је подређено високом квалитету живота (који не подразумева само животни стандард).

Позитивна искуства из Словеније бих пренео у Србију, уколико ми се за то укаже прилика.

ХДР: Шта Вам највише недостаје од Словеније када сте код куће, а шта од Ваше домовине када сте тамо? Који су највећи изазови живота у иностранству?

Растко: Увек имам осећај да ми фали други град када се налазим у једном од њих. Увек постоји разлика, постоји разлика између два села, између два човека, не би било лако сажети то у једну реченицу.

Имам срећу да се осећам подједнако код куће у оба града, што увелико олакшава живот у иностранству. Словенија није толико далеко ипериод прилагођавања је из много разлога краћи него у другим и даљим земљама.

ХДР:  Како замишљате своју професионалну будућност и где?

Растко: Уколико се за то створе услови, у Србији.

ХДР:  Да ли имате неке савете за младе људе који желе да упишу студије у иностранству? Шта бисте рекли другима који хоће да се баве истим занимањем као Ви или да живе у месту где сте студирали?

Растко: Идите, увек се можете вратити! 😊

Рекао бих им да не би погрешили! 😊

Коментари: