Савети

Лена Бабунски: „Боравак у новом окружењу је искуство које је немерљиво“

ХДР: Шта студирате и због чега сте одабрали баш тај факултет? Како сте га “открили”?

Лена: Студирам урбано планирање и одрживост на Мајами Универзитету (Miami University), Оксфорд, Охајо. Пре одласка за Америку, дуго сам проучавала универзитете и њихове програме за урбанизам и одрживост, а посебно сам тражила и квалитетну средину за тенис јер сам се њиме активно бавила и такмичила дуги низ година. Универзитет Мајами је испунио све критеријуме и стручне и спортске, па је самим тим избор био олакшан.

ХДР: Како је изгледао процес пријављивања и уписа? Какве су могућности уписа на том факултету за стране студенте?

Лена: Ако аплицирате за спортску стипендију, у суштини цео процес пријаве је између тренера и студента, њему шаљете резултате САТ теста и сву осталу документацију. Кад Вам пошаљу обавештење да сте примљени, онда крећете да радите на визи и осталим формалностима.

Ја сам на спортској стипендији, и на мом универзитету, што се тиче стипендија за стране студенте, најпопуларнија је спортска стипендија. Академске стипендије углавном добијају домаћи студенти, мада није искључено ни да је странац добије.

ХДР: Како сте задовољни квалитетом студија, организацијом наставе и радом професора на Вашем факултету?

Лена: Јако сам задовољна системом школовања у Америци. Врло је практичан, има доста групних и појединачних пројеката из којих се научи заиста највише. Мени лично одговара систем у којем ми је дан у потпуности организован у смислу предавања, припрема, пројеката, тренинга, тако да могу да завршим све обавезе на време. Професори су пријатељски настројени са свим студентима, увек спремни да помогну и, што је најбитније, увек доступни.ХДР: Колико се Ваш факултет разликује од осталих у држави, а како од факултета у Србији, на којима се изучавају исте области?

Лена: Мој факултет се не разликује много у односу на остале америчке факултете у смислу организације. Оно што га чини посебним је његова традиција, основан 1804. године и чињеница да у све то време “избацује” јако добре стручњаке у разним областима. Са друге стране, прилично се разликује у односу на систем школовања у Србији у смислу организовања предавања и система испитивања.

ХДР: Да ли Ваш факултет нуди могућности стручних пракси или запослења по завршетку студија и колико су млади људи стимулисани да се баве том облашћу у Америци?

Лена: Свакако, то је и обавеза. Постоје разне праксе, неке од њих су на универзитету и оне су углавном корисне, али је јако добро потражити и оне које су ван универзитета јер је то додатна прилика за боље усавршавање, а и добра шанса за посао. Универзитетске праксе су најбоље током школске године, док је остале боље практиковати за време распуста.

ХДР:  Да ли примећујете разлике у менталитету и свакодневном животу људи у Америци и у Србији?

Лена: Свакако да је другачије него у нашој земљи. На почетку је било теже, јер је било потребно одређено време да се навикнем на средину, језик и људе. Прве две године студија сви су обавезани да живе у дорму (студентски дом), а од треће је све лакше јер можете да изнајмите апартман и организујете живот и обавезе како вам одговара. Оxфорд је мало место у коме током године 90% становништва чине студенти и професори. Нема пуно места за изласке али по организовању журки и забава, Универзитет Мајами заузима високо место међу универзитетима у САД-у.

ХДР: Шта Вам највише недостаје од САД-а када сте код куће, а шта од Ваше домовине када сте у иностранству?

Лена: Апсолутно породица, пријатељи и храна ми највише недостају кад сам у Америци. Док са друге стране, кад сам у Србији, недостаје ми друштво и сви ти моменти на универзитету који су заиста незаборавни и не би их никад имала да нисам отишла тамо. За мене је највећи изазов да будем далеко од породице и то ми је најтеже пало, али на сву срећу, стално смо “на вези”.

ХДР: Како замишљате своју професионалну будућност и где?

Лена: Остало ми је још годину дана основних студија и планирам да останем у Америци, бар неко време, због усавршавања. Свакако, себе видим у Србији једног дана.

ХДР: Да ли имате неке савете за младе људе који желе да упишу студије у иностранству?

Лена: Мислим да је јако добро да сваки студент проведе неко време студирајући у иностранству. Било комплетне студије или поједине семестре. Боравак у новом окружењу, на страном језику, упознавање другачијих људи и култура је искуство које је немерљиво.

Коментари: