Савети

Да ли идеш на посао или градиш каријеру?

Желиш да се запослиш или пронађеш стручну праксу како би стекао/ла прво радно искуство? Имамо добру вест за тебе – на правом си месту! Портал hocu-da-radim.rs  на једном месту окупља послодавце: фирме, компаније и организације које нуде посао и потенцијалне кандидате.

Све што је потребно да урадиш јесте да се региструјеш, одабереш занимање које те интересује и пред тобом ће се појавити сви огласи за посао и стажирање, као и конкурси за доделу стипендија и награда. Ту можеш пронаћи и позиве за учешће на семинарима, обукама и курсевима који ти могу помоћи да се додатно усавршиш и још много тога корисног. А ако и даље ниси сигуран/а шта је то чиме би волео/ла да се бавиш, у овом тексту покушаћемо да ти олакшамо на путу проналажења праве каријере за тебе.

Шта (ни)је каријера?

За почетак, да видимо шта је то каријера и која је разлика између посла и каријере. Када бисмо питали наше родитеље или неког старијег шта је каријера, највероватније бисмо добили одговор да каријеру имају успешни пословни људи, политичари, глумци, певачи и друге познате личности. Насупрот њима, сви остали „обични људи“ једноставно иду на посао.

И заиста, између посла и каријере постоји одређена разлика. Најједноставније, посао је оно што радите како бисте на крају месеца примили плату – то је плаћени рад. На другој страни, каријера је дугорочна активност која нам пре свега доноси задовољство и испуњеност. Каријером се активно бавимо, планирамо је, она је динамична и пре свега, подразумева много учења. Посао се односи на скуп радних задатака које обављамо на одређеном радном месту у једној компанији, а каријера је много шири појам и подразумева све послове којима смо се током живота бавили.

Такође, многи ће рећи да је каријера попут пењања уз степенице: дипломираш, запослиш се на почетној позицији, а онда постепено, годинама, стичеш знање и искуство на основу којег напредујеш у звању и плати, да би на крају отишао у пензију и тиме се твоја каријера завршава. Овај одговор делимично и јесте тачан, али је важио у време када су наши родитељи тражили посао. Дакле, застарео и потребно га је „апдејтовати“.

Шта се то све у међувремену променило?

Данас је свет много бржи, динамичнији и флексибилнији и непрекидно се мења. А све то важи и за данашње схватање каријере. Да бисмо „имали каријеру иза себе“, није потребно да прво постанемо успешни предузетници или славне личности, нити су нам потребне те чувене степенице.

Каријеру прилагођавамо себи, својим интересовањима и афинитетима, а знамо да смо успешни онда када смо задовољни животом који смо изградили. Када радимо посао који нас испуњава, који нам омогућава да изразимо и развијамо своје таленте, када знамо да радимо нешто корисно за себе и за нашу заједницу, тада је наша каријера успешна. Управљачке позиције, високе плате, признања и награде долазе као очекивана последица нашег труда, али то су само спољни показатељи наше каријере.

Каријера више није праволинијска и не односи се само на наш посао. Старо схватање је било прилично једноставно и изгледа отприлике овако: запослим се (каријера почиње), радим, трудим се и постепено напредујем док не добијем неко управљачко место (тада могу да кажем да имам каријеру иза себе) и онда одлазим у пензију, чиме се моја каријера завршава.

Данас се сматра да каријера траје током читавог нашег живота. Она практично почиње са поласком у школу и обухвата све активности које предузимамо у циљу усавршавања, стицања знања и учења: како онај формални део (школовање и одлазак на посао) тако и (данас можда и важнији) неформални део образовања: у каријеру спадају сви додатни курсеви, летње школе, семинари и обуке које смо похађали, али и волонтерске активности, секције, као и укљученост у разне организације: ученичке, студентске, омладинске, спортске, културно-уметничке и слично. Чак и када се запослите, учење не престаје и увек морате пронаћи време да се додато усавршавате и пратите трендове у својој професији. Улагање у знање је свакако највреднија инвестиција и може вам се вишеструко исплатити. У том смислу, каријера подразумева целоживотно учење.

Каријера је динамична и променљива. Некада је било сасвим уобичајено да људи цео свој радни век проведу у једној фирми, док је данас пракса потпуно другачија. Људи много лакше мењају своје радно место, компанију за коју раде, а често се и због посла селе у нови град или другу државу. Штавише, многи потпуно промене професију или раде више различитих послова истовремено, а дешава се и да хоби постане извор прихода. Заправо, многи успешни људи не раде оно за шта су се (формално) школовали.

Ако си на почетку своје каријере и желиш да стекнеш радно искуство у компанији која ће ти пружити најбоље могућности за учење и напредовање, предлажемо ти да се региструјеш на нашем сајту и пратиш конкурсе који свакодневно излазе.

Само проактивним приступом и истрајношћу ћеш успети да изградиш своју каријеру из снова!

Ако мислиш да би овај текст још некоме био користан, подели га са пријатељима и на друштвеним мрежама.

Коментари: