Савети

Како превазићи сумњу у себе и постати херој своје приче

На самом почетку каријере, многи се сусрећу са непријатним осећањем сумње у себе и своје способности. Уколико сте и ви међу њима, немојте бринути. То је фаза кроз коју пролазимо сви на путу развоја. То је фаза у којој је потребно да прихватимо своје страхове и да активно радимо на себи како бисмо пробили зону комфора и остварили успех ком стремимо.

У наставку вам доносимо блог са портала Success People у којем Lisа Bilyeu, данас успешна предузетница и суоснивачица компаније Quest Nutrition, прича о свом путу до успеха.

Како превазићи сумњу у себе и постати херој своје приче

Да ли сте се икада осетили као да нисте довољно добри? Да, колико год се трудили, не можете утишати негативне мисли које вас спречавају да јурите своје снове? Можда сте искусили impostor синдром – мучан осећај који имате када сумњате у своје могућности.

Није лако превазићи такво стање свести, али милиони људи су успели у томе, тако да сигурно можете и ви! Овај процес почиње спознавањем ко заиста желите да будете и напуштањем потребе за перфекционизмом, која вам само отежава путовање.

У овој епизоди Brilliant Thoughts, уредница портала Success People, Tristan Ahumada прича са Lisom Bilyeu, суоснивачицом Quest Nutritiona и водитељком емисије Women of Impact на тему превазилажења сумње у себе. Она и њен муж Tom недавно су продали Quest Nutrition za 1 милијарду долара. Пре тога, Bilyeu је морала да превазиђе сумњу у себе како би проширила своју компанију и остварила овај успех.

Не можете остварити успех док не постанете херој сопственог живота. То је оно у шта Bileyeu чврсто верује и што је успела кроз ова три једноставна корака.

1. Замислите себе у најбољем светлу

Bilyeu каже да лични раст почиње једним питањем: ”Како изгледа најбоља и најмоћнија верзија мене?” То је изазовно питање јер не можете узети било кога другог за референтну тачку. Није тако једноставно одговорити, јер прави одговор не звучи попут ”Желим да будем као мој ментор или као предузетник са Forbsove 30 Under 30 liste”. Надоградња вашег живота је ваш дубоко лични задатак. Свако мало подешавање треба бити такво да вас одведе у правом правцу.

Уместо што бисте желели да изградите успех попут нечијег, бољи приступ подразумева да препознате шта те друге људе чини успешним. Да ли је њихово самопоуздање оно што их гура напред? Да ли имају више дисциплине од просечне особе? Шта год да су те ”супер моћи”, запишите их. Чувајте листу ”на дохват руке”, тако да вам сваки дан буде једноставно да радите на томе и да постепено градите те навике.

У међувремену, будите стрпљиви. Можда ће вам бити потребне године да препознате које све промене треба предузети како бисте усавршили нове навике. Шта год да се догоди, имајте на уму да ниједан неуспех (а неизбежно ће се догодити) није крај света! И даље имате времена да исправите те грешке и постанете бољи свакога дана.

”Чак и ако желите да будете боља особа, хајде само да идемо полако. Не можете се једног јутра пробудити и одједном бити бољи” каже Bilyeu и додаје: “Потребни су време, труд и енергија како бисте постигли свој циљ”.

2. Престаните да јурите савршенство

Да ли сте знали да перфекционизам има више везе са егом него са правом жељом да све буде савршено? Већина људи је свесна да живот има своје мане. Его има свој самоуслужујући мотив и покушава да нас убеди у супротно. Гура нас да мислимо да ако се мало више потрудимо, да све може бити савршено.

Готово да је немогуће развити се са оваквим стањем свести, поготово када сте додатно суочени са сумњом у себе. Добра вест? Bilyeu говори да се перфекционизам може победити флексибилношћу. Када је изложена тешком изазову, она настоји да преобликује ситуацију тако да утиша те ригидне и непродуктивне мисли. ”Дошла сам од тога да два дана проведем осећајући се лоше са негативним мислима које ме спутавају, до ситуације у којој сам сада, када могу да кажем како желим да одговорим у зависности од тога каква особа желим да будем” каже Bilyeu.

Ево четири корака како доћи до тог стања:

· Осећајте се пријатно у ситуацијама које су вам непријатне

Прави раст одвија се у тренутку када сте приморани да изађете из своје зоне комфора.

· Имајте стање свести особе жељне учења

Ослободите се притиска тако што ћете признати да немате све одговоре. Ако се осетите као уљез у соби пуној стручњака, постављајте питања. Дајте себи дозволу да растете.

· Немојте наметати рокове за свој раст

Најбоља верзија себе не морате постати до одређеног датума. То је дугорочан процес и фокусирајте се на путовање, а не на одредиште.

· Контролишите своје емоције

Пре него што се заглавите у осећању сумње у себе, покушајте да исконтролишете своје емоције. Када је Bilyeu почела да помаже мужу око Quest Nutrition-a, непрекидно је себи постављала једно питање: ”Које су то ствари које сада треба да знам како бих се доказала?”. Једна од тих ствари били су састанци, када би, иако паралисана страхом од јавног наступа, ипак узела реч и говорила јавно.

”Сматрала сам да је моје присуство на тим састанцима било изузетно штетно по моје самопоуздање… Налазите се у соби пуној људи и немате идеју о чему бисте причали и осећала сам се лоше”, каже Bilyeu. Затим наставља: ”Онда сам рекла себи: добро, имаш избор. Можеш да наставиш да долазиш у ову собу и да се осећаш лоше, можеш једноставно да престанеш да долазиш, а можеш и да признаш да они имају 15 година више од тебе и да кренеш да учиш од њих уместо што се све време фокусираш на емоције због којих се осећаш лоше”.

3. Здрава исхрана и вежбање

Још један део који омогућава успостављање контроле над емоцијама подразумева вођење рачуна о себи. Независно од тога колико сте заузети као предузетник, здрава исхрана и вежбање су два начина да контролишете своја осећања. Тешко је донети добру одлуку када сте гладни или уморни, тако да је стварање здравих рутина од виталне потребе. Bilyeu највише воли да ради вежбе теговима ујутру, након доброг одмора и свесна је како одређена храна утиче на њен организам. Додуше, сви имају различите потребе.

Како бисте имали емоционално успешан дан, потребно је да упознате своје тело, да исконтролишете емоције и да савладате сумњу у себе која вас спутава.

Извор:

https://www.success.com/how-to-overcome-self-doubt-and-become-the-hero-of-your-story/

Коментари: