Савети

Како (правилно) (ис)користити LinkedIn? - II део

Савет 6: Нека вас други препоруче

Данас ретко ко оде у ресторан, а да претходно не провери његове рецензије – исто тако, зашто би неко желео да вас унајми, а да претходно не провери неколико ваших рецензија? Немојте се устручавати да питате своје садашње или бивше колеге, супервизоре за препоруке. Нека вам циљ буде да имате бар по једну препоруку за сваку улогу коју наведете.

Да бисте се издвојили од осталих, потражите препоруке од оних који су вас надгледали током тешке фазе или током врхунца ваше каријере. О препорукама можете размишљати као о реципрочној размени – ако од других тражите да напишу препоруке за вас, учините и ви то за њих.


Савет 7: Слика вреди више од хиљаду речи

Сама чињеница да сте на свој профил поставили слику, за 14% повећава вероватноћу да ће га други видети. Дакле, питање није да ли имате слику или не, већ како одабрати праву!

  • изаберите фотографију која личи на вас – она би требало регрутерима да пружи јасну представу о томе како бисте изгледали да вас сутра сретну. Ваша LinkedIn слика треба да буде ажурирана и да одражава то како изгледате свакодневно – косу, наочаре, шминку… Ако драстично промените свој изглед, требаће вам и нова слика.
  • носите оно што бисте носили на посао
  • будите једина особа на слици
  • ваша слика би требало да заузима најмање 60% кадра
  • избегавајте нападне позадине
  • снимите фотографију на меком, природном светлу
  • нека вас неко други фотографише – најбоље је да се клоните селфија.
  • користите слику високе резолуције - идеална величина за вашу LinkedIn профилну слику је 400 x 400 пиксела.Веће величине датотека су такође у реду (8MB је максимум), али покушајте да избегавате мале слике ниске резолуције.


Савет 8: Не пропусти прилику – буди up-to-date

Када се преселите у другу земљу или град, не заборавите да ажурирате своју локацију. Исто важи и за ваше контакт податке – број телефона, e-mail… Корисно је да ваш пословни e-mail, пословни или лични број телефона, локација, као и профили на другим пословним социјалним платформама буду побројани и up-to-date на вашем профилу. У супротном, могли бисте доћи у ситуацију да регрутер који вас је приметио због погрешних података не може да вас контактира.


Савет 9: Ставите до знања другима да сте доступни

Помозите правим људима да вас пронађу тако што ћете показати за које сте могућности отворени. Да бисте били сигурни да регрутери и други знају да тражите нову прилику, можете то лако и показати, додајући нови одељак на врху вашег профила – ”Looking for job opportunities“. То ће учинити да се ваш профил прикаже у резултатима претраге када регрутери траже офговарајуће кандидате за посао.

Када кликнете на ову опцију, можете додати за коју врсту посла сте отворени (пуно радно време, уговор, скраћено радно време…) и жељену локацију. Ова функција не шаље обавештења вашој мрежи или регрутерима, али они могу да виде ваша подешавања на врху вашег профила када га посете. Такође, можете изабрати своју публику – или сви чланови LinkedIn-a или само регрутери. Ако сте забринути да ваш тренутни послодавац сазна да сте отворени за прилике на другим местима, имајте на уму да LinkedIn предузима кораке да не покаже регрутерима у вашој тренутној компанији да сте отворени за нове послове.


Савет 10: Будите свакодневно активни

Ако се будете ангажовали макар по мало сваког дана, убрзо ћете постати LinkedIn селебрити! Већина људи посећује LinkedIn само када траже посао, али да бисте максимизовали своје шансе да добијете посао о ком сањате, одржавајте свој профил активним.

Сваког дана урадите по један задатак. Ажурирајте одељак о искуству новим обавезама које сте преузели на послу. Одвојите време да прочитате нечији чланак или пост и лајкујете га, коментаришете, поделите. Можда поседујете знање или стручност које можете поделити, па се не устручавајте да то и урадите! Напишите чланак о томе шта сте научили на последњој пракси или новом послу.

Одржавање активности на LinkedIn-у не само да ће побољшати вашу могућност претраживања и помоћи да вас регрутери и менаџери за запошљавање примете, већ ће помоћи и вама да дођете до занимљивог садржаја.


Извор: https://sourcehr.co.nz/10-tips-to-improve-your-linkedin-profile/

Коментари: