Савети

Разговарали смо са Бојаном Бонџић, студенткињом мастер студијa, о програму "Моја прва плата"

Бојана Бонџић, дипломирани политиколог за међународне студије и студенткиња мастер студија на Правном факултету, поделила је са нама своје искуство на програму "Моја прва плата".


  • ХДР: За сам почетак, Бојана, волели бисмо да нам се представиш, кажеш нешто више о себи?

Пре свега бих вам се захвалила на позиву за интервју. Зовем се Бојана Бонџић, долазим из Врњачке бање. Прошле године сам завршила међународне односе на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, а потом исте године уписала и мастер студије на Правном факултету, модул правно-економски. Тренутно пишем мастер рад на тему „Институционализација регионалног развоја у Србији“. 

Можда некоме звучи чудно овај прелаз са изучавања међународних односа на изучавање пореског и економског права, али  сам тај корак пре свега схватила као изазов и жељу да стекнем нова знања из мени мање познатих тема и проширим своје видике/угао посматрања различитих питања.


  • ХДР: Да ли си током студирања радила праксу или неку врсту волонтирања? Ако јеси, да ли ти је то помогло у проналажењу првог посла?

Поред летњих студентских послова, током студирања имала сам прилике да волонтирам на неколико догађаја, као што је Београдски безбедносни форум, и стажирам 6 месеци у ISAC фонду (Фонд за спољну и безбедносну политику), по истеку стажирања уједно и мало пре завршетка факултета сам аплицирала за посао у NALED-у. Како је COVID-19 био у пуном јеку, процес селекције за посао у НАЛЕД-у се одужио, тако да кроз неколико кругова разговора и задатака од децембра сам кренула да радим у NALED-у. 

Од половине јула до децембра месеца имала сам прилике да конкуришем и на друге позиције у организацијама и компанијама, али сам имала позитиван осећај да ће ме примити да радим, тако да сам ризиковала и нисам конкурисала ни на једно друго место. Због чега сам тако одлучила? Јесте мишљење о NALED-у као независној чланској организацији која делује у општем интересу и омогућава јавно-приватни дијалог, и при чему своје мишљење после годину дана рада у NALED-у, нисам променила. 

Што се тиче другог питања, верујем да ме је погурало иако област којом сам се тамо бавила је дијаметрално супротна, у односу на ово чиме се тренутно бавим. 


  • ХДР: По твом мишљењу, шта игра значајнију улогу у проналажењу посла? Образовање или искуство? Или сматраш да и једно и друго игра пођеднаку улогу?

Образовање може одиграти улогу у одабиру кандидата одређеног профила, али верујем да је искуство далеко значајније у одабиру и селекцији кандидата. Образовање, барем што се тиче ФПН-а пружа свеобухватно знање са којим конкретно ниси ни сигуран да ли знаш да бараташ, али једно је сигурно што се образовања тиче јесте да знаш где и на који начин да дођеш до тражених информација.  


  • ХДР: Обзиром да си била (или си и даље) корисник програма Моја прва плата, какво је твоје искуство с тим програмом? Да ли ти је помогао у каријерном развоју?

Била сам корисник програма Моја прва плата, иако сам конкурисала за посао пре него што је објављен претходно поменути програм. Управо тај програм сам схватила као средство да остварим свој циљ, а то ми је програм између осталог и омогућио, не само мени него верујем и многим другим људима. 

Што се тиче каријерног развоја, у разговору са Бојаном, Шефицом јединице за HR у NALED-у, речено ми је да се само програм Моја прва плата прилагођава већ постојећем програму за приправнике у NALED-у, тако да ми је помогао у том смислу што је апгрејдован по у гледу на вредности организације. 


  • ХДР: Да ли сматраш да је програм Моја прва плата од значаја за младе људе који су тек на почетку своје каријере и да ли може значајно да утиче на даљи каријерни развој сваког младог појединца?

Активне мере политике запошљавања подржавам и требало би да се Министарство за омладину и спорт и Национална служба за запошљавање као њен спроводилац што више ангажују на побољшавању овог програма, а према спроведеној анализи евалуације овог програма. 

Наравно критике које се могу изнети, а тичу се накнада које нису на завидном нивоу а које корисници примају, поред здравственог које им покрива НСЗ, од наредне године би могло бар да се размисли о увођењу да држава корисницима покрива пензијско и инвалидско осигурање. Како би се неко незадовољство које постоји због неодговарајуће плате, надоместило покривањем пореза и доприноса. 

Наравно поред активних мера политике запошљавања, НСЗ треба да спроводи многобројне програме за преквалификацију и целоживотно учење за младе и за старије, чији је значај нарочито дошао до изражаја током пандемије, у контрксту убрзаног ослањања на IT алате. 

Навешћу један пример колико је значајно целоживотно учење, за време основних студија нисам имала прилике да се бавим писањем и анализом јавних политика, тако да сам ове године имала прилике да похађам и завршим шестомесечи курс из Писања и анализе јавих политика, на Правном факултету у склопу програма Еразмус+ програма. Ово сам хтела истаћи да и упоредо са послом и мастер студијама, сам нашла и време за неко своје интересовање и које уједно сматрам нарочито битним у Србији у контексту изградње уређенијег друштва и јавних политика, које би требало да има стратегију и визију развоја у различитим областима. Ово је пример целоживотног учења, где градећи себе помажемо и нашем развоју нашег друштва.


  • ХДР: Шта би поручила другим младим људима као неко које убрзо након завршених студија почела да ради? Који би савет дала студентима завршних година и онима који су тек дипломирали и налазе се на почетку каријере?

После завршеног факултета треба да дају себи времена/простора пар месеци да размисле чиме ће се бавити, шта их занима, привлачи, уколико тренутно не знају и не проналазе себе.

Треба да верују у себе и своје способности, и што не знају научиће што уз помоћ својих снага и способности, што уз помоћ својих ментора на послу. И увек се треба усавршавати али и квалитетно одмарати. И наравно увек треба веровати у срећу, али и своје знање. 

Коментари: